Sagan bojoval v špurte, došprintoval tretí

04.07.2013 Celý región

Marseille 3. júla (TASR) - Britský cyklista Mark Cavendish zvíťazil v stredajšej 5. etape pretekov Tour de France. Jazdec stajne Omega Pharma-Quick Step sa presadil v závere 228,5 km dlhej trate z Cagnes-sur-Mer do Marseille, keď prešpurtoval druhého Nóra Edvalda Boassona Hagena a slovenského rýchlika Petra Sagana.

Sagan si vďaka tretiemu miestu vylepšil pozíciu na čele hodnotenia bodovacej súťaže o zelený dres. Dvadsaťtriročný slovenský reprezentant nazbieral už 111 bodov, pričom druhý Cavendish ich má na konte 76.

"Dnes to bolo celkom náročné. Nechali sme skupine dosť veľký náskok a potom to museli doťahovať, takže sa ku koncu išlo dosť rýchlo. Ale dopadlo to celkom dobre, podarilo sa mi skončiť na tretej priečke. Síce som stratil nejaké body, ale nie až tak veľa. Dôležité bolo, že som bol bez pádu. Čakajú nás ďalšie dve etapy pre špurtérov. Dúfam, že to pôjde dobre," sprostredkoval Saganove slová manažér Jozef Korbel. Sagan si musel v záverečnom špurte vydobyť svoje miesto na čele sám, kým Cavendish sa mohol spoľahnúť na pomoc svojich tímových kolegov. "V tíme nemáme jazdcov, aby mi urobili taký vlak, ako majú Lotto alebo Omega. No aj tak ma udržali vpredu s nimi a potom to už bolo na mne," uviedol.

Sagan bol so svojím výkonom spokojný. Po páde v prvej etape sa v ďalších troch necítil dobre, no v stredu to už bolo lepšie. "O čosi áno. Dokázal som vybojovať tretí 'flek' so špurtérmi, takže v pohode," dodal.

Druhý slovenský zástupca Peter Velits prišiel do cieľa na 90. mieste s rovnakým časom ako víťaz.

Žlté tričko

Žlté tričko celkového lídra si po stredajšej etape udržal Austrálčan Simon Gerrans. Za ním nasledujú jeho tímoví kolegovia z Orica GreenEdge Daryl Impey a Michael Albasini. Sagan je 40. (+34 s), Velitsovi patrí až 118. priečka (+17:35 min).

Už na prvom kilometri sa od pelotónu oddelila šesťčlenná skupinka Jukija Araširo, Kevin Reza, Romain Sicard, Thomas De Gendt, Anthony Delaplace a Alexej Lucenko, ktorá mala na druhej horskej prémii náskok už vyše desať minút. Pelotón ju začal sťahovať až po sto kilometroch. Z vedúcej šestice sa postupne stala len štvorica, ktorá sa snažila dotiahnuť sľubný únik až do cieľa. To však už na čele hlavného pola začali poriadne pracovať šprintérske tímy a náskok sa rýchlo scvrkával. Približne 30 km do konca to boli ešte tri minúty, no na 15 km už len asi 30 sekúnd. Vyše dvestokilometrový únik sa skončil krátko pred cieľom, keď neodolal už ani posledný odvážny Lucenko. Záver tak podľa predpokladov patril hromadnému špurtu. V ňom si najlepšiu pozíciu vytvoril tím Omega Pharma-QuickStep a jej najrýchlejší muž Mark Cavendish, ktorý zaknihoval už svoj 24. triumf na Tour. V závere etapy prišlo opäť k dvom väčším pádom.

"Som nesmierne šťastný. Teraz zo mňa opadol ten tlak a dúfam, že sa mi bude už len dariť. Mám dobrú formu a okolo seba skvelý tím," uviedol stredajší víťaz.

Dvadsaťosemročný Brit potrebuje ešte jedno etapové víťazstvo, aby sa dostal na tretie miesto historických tabuliek Tour a vyrovnal sa Francúzovi Andreovi Leducqovi. Druhý Bernard Hinault ich má na konte 28, na čele figuruje s 34 "kanibal" Eddie Merckx.

Vo štvrtok čaká na pretekárov 6. etapa z Aix-en-Provence do Montpellieru (176,5 km) a opäť pôjde o rovinatú trať. Pelotón okúsi hory prvýkrát v sobotu, keď sa presunie do Pyrenejí.


výsledky 5. etapy (Cagnes-sur-Mer - Marseille, 228,5 km):
1. Mark Cavendish (V.Brit./Omega Pharma-Quick Step) 5:31:51 h, 2. Edvald Boasson Hagen (Nór./Sky), 3. Peter SAGAN (SR/Cannondale), 4. Andre Greipel (Nem./Lotto-Belisol), 5. Roberto Ferrari (Tal./Lampre-Merida), 6. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša), 7. Juan Lobato del Valle (Šp./Euskaltel-Euskadi), 8. Ramunas Navardauskas (Lit./Garmin-Sharp), 9. Cyril Lemoine (Fr./Sojasun), 10. Jose Rojas (Šp./Movistar), ... 90. Peter VELITS (SR/Omega Pharma-Quick Step) všetci rovnaký čas

celkové poradie:
1. Simon Gerrans (Aus./Orica-GreenEdge) 18:19:15 h, 2. Daryl Impey (JAR/Orica GreenEdge), 3. Michael Albasini (Švaj./Orica GreenEdge) obaja rovnaký čas, 4. Michal Kwiatkowski (Poľ./Omega Pharma-Quick Step) +1 s, 5. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quick Step) rovnaký čas, 6. Hagen +3, 7. Christopher Froome (V.Brit./Sky), 8. Richie Porte (Aus./Sky) obaja rovnaký čas, 9. Nicolas Roche (Ír./Saxo-Tinkoff) +9, 10. Roman Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) rovnaký čas, ... 40. SAGAN +34, 118. VELITS +17:35
 
 
 

Vyberte región